#1 Kečup jako základní surovina

Pokud bychom se zamýšleli nad tím, co je jednou z nejzákladnějších surovin, která nesmí chybět v žádné domácnosti, bezpochyby bychom vzpomenuli kečup.



Tento rudý mok mají Češi ve zvyku používat ve velké míře. Od zcela obvyklých kombinací, jako jsou například hranolky s kečupem, po opravdové gastroporno v podobě špaget s kečupem (praví gurmáni přidají nastrouhaný sýr Eidam 30%, kterým tento italský pokrm znásilní úplně). Kečupem se dá dochutit rajčatová omáčka, zdatnější připraví rajčatovou omáčku přímo z kečupu. Pomažeme s ním tousty, zalejeme s ním jakékoli těstoviny, vytvoříme s ním domácí pizzu.

Ve stylu Babicova když nemáte vejce, dejte tam..., se z kečupu stal předmět univerzálnější než lepicí páska a cennější než máslo. Studnice veškeré moudrosti mimibazar je plná neobvyklých, zábavných a neotřelých inspirativních receptů, které vás přesvědčí, že za pomoci knedlíku a kapky kečupu vytvoříte v podstatě jakékoli jídlo světové kuchyně.

Pohled na kečup v jinak prázdné lednici je známkou toho, že i dnes bude co jíst. Je to záruka, že naše životy mají smysl. Žít pro kečup, milovat kečup. Lahev s obrázkem rajčat přináší zvláštní vnitřní uspokojení, pocit, že dokud je doma kečup, naše srdce bije. Láká nás představa, že by našimi žilami nekolovala krev, ale tato báječná rudá pochutina.

V restauraci si objednáváme kečup ke každému pokrmu, ať už jde o steak z argentinského býka nebo brokolicovou polévku. Protože srdci neporučíš. Škaredě hledíme na ty, kteří nám oponují, že se to k tomu jídlu nehodí. Ještě škareději hledíme na ty, kteří si místo kečupu pochutnávají na tatarce.

Protože jaký prase by kazilo tu vynikající masovou směs tatarkou, bože...

Komentáře

Oblíbené příspěvky