#3 Zprávy na Nově

Jen málo věcí obohatilo českou audiovizuální kultury více než zprávy na Nově. Bába pod kořenem, voda, která zmrzne, když je zima. Tohle je vybroušený diamant mezi žulovými kameny. Ať se jdou na Jedničce trhnout.


Zpravodajství na Nově má za ta léta existence strukturu vychytanou do posledního detailu. Neměnnou. A my už si zvykli. Do začátku zbývají vteřiny, odpočítáváme společně s obrazovkou, sledujeme vtipkující moderátory, kteří se chystají na přenos. Lucka Borhyová opět kočka a Rey je jedinej černoch, kterýho máme v Česku rádi. Půl vosmý a už to lítá, znělka řve na celej barák, táta řve na děti, ať jsou zticha.

Nehody. Krev. Vraždy. Lid chce vidět cizí neštěstí. Panem et circenses. Přímý přenos z místa, kde se před třemi hodinami vytřískal chlapík v bavoráku je už každodenním evergreenem. Dramatická hudba, zpomalené záběry. Tady se včera stala vražda. Vyjadřují se sousedé, známí z práce, někdo, kdo jel zrovna okolo a chtěl bejt v televizi.

Aby se neřeklo, přijde i pár informací z oblasti politiky, kterou nikdo nemá rád, protože Kalousek je zloděj a takoví tam jsou všichni. A protože hodina je fakt dlouhá doba a tolik věcí se za celej den nestalo, díváme se na reklamy a upoutávku na Ordinačku, ve který zase někdo umře a někdo někoho podvede.

Celej maras zakončí reportáž o tom, že fenečce Jessynce z Frýdku se narodilo osm štěňat. Hrozně moc roztomilých. Rozněžněně sledujeme, jak Jessynka kojí a hraje si s drobečky na zahradě.

Sport nikoho moc nezajímá, ale na zavěr přichází Borec na konec, což je vždycky legrace. Obvykle někdo dostane úplně zbytečně gól a natáhne se u toho, což nás baví stejně jako ty vraždy na začátku.




Komentáře

Oblíbené příspěvky